Blog sobre recuperació de bicicletes clàssiques, història, restauració, documentació...


3 d’ag. 2010

*** reengrassar i ajustar direcció

 Un joc de direcció d'una bici clàssica es compon de les següents peces: els dos anells que van fixats al cuadre, l'anell que va fixat a la forquilla, les dues gàbies de boles, la cassoleta superior, l'arandela i la contrafemella.


Una vegada està tot net de la grassa vella i bruticia engrassem les pistes i les gabies amb les boles.
Va bé colocar el quadre de cap per avall.


Fiquem les gàbies de boles a les pistes, en la posició correcta. Si no n'estem segurs de com van és bo provar el muntatge sense engrassar, en sec.

Coloquem la forquilla i enrosquem la cassoleta, fins que la forquilla queda quieta "amunt i avall".
Cal vigilar d'enroscar bé al principi, amb les mans. Si no podem amb les mans és que potser la cassoleta ha entrat un xic torta. Cal tornar a començar, si no ho podem xafar tot.

Les últimes peces: l'arandela amb el seu pla perquè després no giri, i la contrafemella que serveix per "clavar" al seu lloc la cassoleta de dalt.

 Per ajustar la direcció i que quedi ben collada s'ha de fer amb la bici tota muntada i dreta a terra. La tija del manillarg ben collada en la posició que volem.

     1- Si frenem amb el fre de davant i movem la bici endavant i enrera sentirem el "crug-crug" que ens indica que cal ajustar més.
     2- Si és el cas cargolem més la casssoleta fins que ja no sentim el "crug-crug", també comprovem que el manillarg gira suau a dreta i esquerra.

Ja tenim "la posició bona", ara cal fixar-ho.
     3- Aguantem la bici dempeus amb la roda de davant entre les cames..
     4- Amb una clau de direcció aguantem la casssoleta quieta en "la posició bona", mentre amb l'altra clau collem la contrafemella que estampeixi a l'arandela i a la cassoleta.  Llavors queda tot ben collat.
 Amb una mica de pràctica sabrem fer bé aquesta operació tant important per la salut de les bicicletes.

1 comentari:

  1. Excelentes los posts del taller de restauración!. Muchas gracias, que siempre es bueno aprender de gente que sabe!!

    ResponElimina