Blog sobre recuperació de bicicletes clàssiques, història, restauració, documentació...


24 de set. 2011

- BH triathlon (Zeus,1989)

Heus aquí una BH gairebé de fàbrica, el model "Triathlon" que figura com a tope de gama al catàleg de 1988/1989.

Més que el quadre en si, el valor més destacable és que equipa un grup Zeus al complet, i en magnífic estat ja que la bici va fer molt pocs kms a jutjar per els neumàtics, plats i pastilles de frens.  No és habitual trobar una bicicleta tan "d'origen" amb més de 20 anys.
Però durant la restauració van aparèixer alguns problemes...


 El primer és que intentant alinear la roda del darrera vaig descobrir que a BH havien posat radis més llargs i després havien tallat l'excés per no punxar el neumàtic per dins. La rebaba del tall feia impossible afluixar-los i vaig haver de tallar tots els radis i substituir-los. Ara la llanta està  bé però té un petit salt fruit d'algun "llantasso", si bé no s'aprecia sobre la marxa. Les llantes són unes Akront d'alumini amb el seu logo del 50 aniversari i no era qüestió de substituir-les.
La forquilla va ser l'altre problema:
 L'eix del fre estava una mica torçat, però més tard vaig veure que també la forquilla tenia una lleugera desviació de les potes que feien apuntar la roda uns graus a la dreta.Va ser entretingut corretgir-ho per tal de que el fre, la roda i el manillarg anéssin a una. Finalment va quedar bé i problema resolt.
Aquests petits defectes fan pensar que la bici havia tingut alguna mena d'accident o mal tracte, i potser des d'aleshores arraconada. Fins que van dedidir treure-la a subasta a Todocolección, amb poques fotos i poca informació, tot plegat va fer que ningú més participés a la subasta i es va mantenir per sota els 150 euros, enviament des d'Andalusia inclòs!

La resta va ser feina de netejar i treure punts d'oxid, pintar de blanc els buits dels racors, i reconstruir la bici. Vaig tenir la temptació de buscar un Selle Italia Turbo de color blanc que li hauria quedat espectacular, però finalment equipa el Guilla Master de la casa Intauto, de fàbrica. Gairebé tota la bici és Made in Spain, exceptuant el pinyó Regina BX i unes antigues gomes Shimano a les manetes de frens.  Aquest punt de la restauració és super, és com haver escalat un port de muntanya i preparar-se per el descens, el plaer de traçar revolts, la sensació de la velocitat...
 Sobre el grup Zeus que equipa:  tot i que el catàleg de BH l'anomena New Racer, he mirat per Velobase i més llocs i sembla que és una barreja. Els frens, tija, pedalier, desviador, manetes de cambi... són del grup Supercronos, i el cambi i carrets són New Racer, les manetes de frens semblen ser d'un grup anterior i la direcció i caixa de pedalier possiblement eren el mateix en ambdós grups.
Potser entre fàbriques acordaven ajustar excessos d'stocks i preus... no sé exactament en quin moment Orbea va comprar Zeus però va ser en aquells anys, i ja no hi van haver més components Zeus en bicis de serie. Les noves Zeus dels anys 90 equipaven material dels gegants japonesos.  Si bé l'època sublim de la mítica casa ja feia anys que havia quedat enrera, als 70's, amb els grups 2000, Criterium, 2001... Pinyó de 6 corones(14-16-18-20-22-24), dos plats(52-42), i bieles de 170mm, eren la normalitat en els anys 80 en bicis de sèrie.

Probablement l'últim disseny de bieles i desviador de ZEUS.
Els cargols que estrenyen el cable de fre no eren els originals de Zeus. La referència a l'esport triple coincideix en que al 1989 es va crear la Unio Internacional de Triathló (ITU), també es va celebrar el primer campionat del món a Avignon. També per les dates coincideix amb l'"arribada" d'aquest esport a Espanya.

 El portabidó és de la casa Triplex, també les corretges eren TX (Triplex) d'origen, però aquestes vermelles de la casa AGPA combinen a la perfecció amb els colors de la bici.
Els rastrals són de la casa Solà.

 Columbus Aelle (cromo-manganeso) als tres tubs principals. El quadre està ben construit, és sòlid i lleuger, però els acabats de la pintura es queden en un 6 sobre 10. Sembla un quadre fabricat a contrarellotge, tot al contrari del que convé a un bon quadre de bicicleta. Altrament la dècada impressionant de Bicicross, Californes, Boleros... fabricades a casa els Beistegui, fa pensar que feien bicis com xurros i els treballadors probablement duien un ritme d'stress fruit del produir-produir-produir... No és el millor marc de treball per una tope de sèrie del catàleg de carretera.
Ara bé, al 1991 a BH fabricaven una Super BH amb columbus SLX, racors Cinelli, i Suntour Superbe Pro! la bici de competrició de Lale Cubino y l'equip AMAYA però també en venta per el públic en general. Això fa pensar que quan volien a BH treballaven al 10 sobre 10.

 

Fitxa tècnica:

BH Triathlon, Columbus AELLE
Seattube 54 cms ctc
Top tube 55 cms ctc
Headset ZEUS
Bottom bracket ZEUS (french thread)
Stem alloy 100mm
Handlebars BH 40 cms ctc
GES bar tape (new)
Seatpost ZEUS Supercronos 26,4 mm.
Saddle GUILLA MASTER by INTAUTO
Brake levers ZEUS (Shimano hoods, new but dry, but useable)
Shift levers ZEUS Supercronos
Hubs ZEUS New Racer 
Rims AKRONT alloy 50th aniversary 36holes
Tires Michelin ELAN 700 x 23c (original tires, dry in some parts but useable, here for collectible reasons)
Crankset ZEUS Supercronos 170mm 52 /42
Freewheel REGINA BX 6s. (14-16-18-20-22-24)
Pedals ZEUS 
Toe clips SOLÀ
Toe straps AGPA  (nos and red!)
Chain IRIS (new)
Front derailleur ZEUS Supercronos
Rear derailleur ZEUS New Racer
Bottle cage TRIPLEX 

All "Made in Spain" except freewheel and brake hoods (and  columbus tubes! of course)
Total weight:  10,630 Kg.


24 d'octubre 2011: Al nº48 de la revista La Bici, juny 1986, hi surt una noticia sobre la BH Triathlon, així doncs, és anterior a 1989!  veure aquí

1 comentari:

  1. Bon día,

    No mes volía donarte les gracies, perque no trobava cap informació sobre la meua Bh Turbo, y gracias al teu blog la he trobat.

    Salutacions desde Valencia
    Jesús

    ResponElimina